https://karanganbungacilacap.com/https://17slotgacor.com/https://masakannusantara2024.blogspot.com/https://chord2024.com/https://www.kompasko.com/
Nyugdíjasok Egyesülete | Szerep.hu

Nyugdíjasok Egyesülete

A szerepi Nyugdíjas Egyesület és az Életház

 

Napsugár Nyugdíjas Egyesület

A Nyugdíjas Egyesület Szerepen, Gali Árpád bácsi vezetésével 1991-ben alakult. A tagság 10 főből állt, majd ugyanebben az évben a cégbíróság által bejegyzett civil szervezetként kezdte meg működését. Tagjai lettek a Hajdú-Bihar megyei Nyugdíjas szövetségnek.

 

2002-ben az Önkormányzat rendelkezésére bocsájtotta a Kossuth utcai iskola udvarán álló üres házat, amelyet szépen rendbe is hoztak. Sajnos Árpád bácsi mire idáig eljutott, az idős korára való hivatkozással lemondott, és átadta a „stafétabotot”, menyének, Margitnak. A klubot elnevezték NAPSUGÁR Nyugdíjas Klubnak.

 

 Ekkor már 23 fő volt a létszám és hetente két alkalommal találkoztak. Énekkar és cigánytánc-csoport is alakult, míg a férfiak leginkább sakkoztak és kártyáztak.

2003-ban a klubvezetés élén újabb változás történt, Galiné Margit lemondott tisztségéről, mert egészségi és egyéb gondjai, elfoglaltságai lettek. Ezután Gali Józsefnét választotta meg a tagság vezetőjükként, aki a mai napig is „terelgeti„ kis csapatát. Ápolva a hagyományt minden évben szerveződik Szerepen Nyugdíjas találkozó, sőt újabb klubokkal vették fel a kapcsolatot és minden jelentős szerepi rendezvényen jelen vannak.

 Szerep Község Önkormányzata 2008. október 1. napjától megalapította az idősek nappali ellátását biztosító önálló intézményét, melynek fenntartója Önkormányzatunk lett. Az intézmény a szociális és mentális támogatásra szoruló önmaguk ellátására részben képes időskorúak és 28 életévet betöltött szociálisan rászorulók napközbeni gondozására szolgál. A szerepi Nyugdíjas Egyesület tagjai egytől- egyig tagjai lettek a nappali ellátásnak, örömmel foglalták el az új helyet. Így két „csapat” összefonódásából könnyedén meglett a létszám.

 (Zárójelben megjegyezzük, hogy a környéken sehol nem működik ilyen nagy létszámú nappali intézmény.)

 

Az Életház székhelye, illetve telephelye a lakosság számára jól megközelíthető, a falu centrumában található.

A nappali ellátást 50 fő időssel, a házi gondozást 12 fő idős emberrel kezdtük. A szakmai munkát 3 szociális gondozó-ápolóval , egy vezetővel és egy technikai dolgozóval indítottuk el.

2009 április 01 –jén a püspökladányi Segítő Kezek Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Szolgálathoz csatlakoztunk. Pár hónap elteltével  jelentős tagi felvételt produkáltunk, melynek kapcsán felvételre került még két szociális gondozó munkatárs.

A faluban élő szociálisan rászorulóknak az étkeztetését is az Életház bonyolítja.

2015-ben a nappali ellátást 52 főnek biztosítjuk, a házi gondozott idősek 45-en vannak, míg az összes étkezőnk száma 90 fő.

 

Az elmúlt évek nagyon eseménydúsan teltek el az Egyesület és az Életház tagjainak és dolgozóinak. A napi foglalkoztatásokon túl minden egyes, faluban megrendezett eseményen részt veszünk, illetve van, hogy a mi ellátottaink adják a műsort. (legutóbb augusztus 20-án)

Az évet a püspökladányi Térségi Farsanggal nyitjuk, ahol több mint húsz fővel képviseltetjük magunkat. Nőnapot és anyák napi megemlékezést is tartunk intézményi keretek között. Az egyesület révén négy településsel ápolunk baráti viszonyt: Sárrétudvari, Bucsa, Biharnagybajom és Füzesgyarmat. Ezek a települések minden évben tartanak nyugdíjas-találkozót ahová elmegyünk és műsorral készülünk. Az Egyesület által pályázati lehetőségeink is vannak, 2014. októberében például 120000 forintot nyertünk „Egészségmegőrző nap” címén. Minden adventkor nálunk van az egyik gyertyagyújtás.

 

Az idősek számára is fontos a mindennapi életből a kis kimozdulás, a kikapcsolódás. Falunkban mind több az idős ember. A sikerre és teljesítményre beállított társadalmunk az ifjú, tettre kész embert tartja eszményképének, de napjainkban már észlelhető egy szemléletbeli átalakulás. Biztosítani kell az időseknek, hogy egy munkával teli élet után, nyugodt, biztos öregség és a tapasztalataiknak megfelelő megbecsülés várja őket. Az időskorúak életében is nagy jelentősége van a rekreáció lehetőségének. Meg kell akadályozni az izoláció kialakulását, és erre nagyon jó megoldás a programszervezés.

 

Készítette :

Gali Józsefné (Egyesület vezetője) és Palástiné Dezső Anita (Életház szakmai egység vezetője)

2015.november

 

Tagok száma: 40 fő
Elnök: Gali Józsefné
cím: 4163 Szerep, Nagy u. 53.

Széchenyi 2020 pályázatok

Magyar Falu Program

Közadatkereső

Elektronikus ügyintézés